Търсене

Преследвач на мечти съм - Моника Георгиева издаде книжка, средствата от продажбата отиват за лечението й

Емилия Димитрова
Преследвач на мечти съм - Моника Георгиева издаде книжка, средствата от продажбата отиват за лечението й

"Португалска приказка и всичко останало" е книжката на Моника Георгиева, която печатница "М-Прес" издаде за своя сметка. Книгата се продава в едноименната книжарница - "М-Прес", а от книжарницата се отказват от всякакви комисиони и такси от продажбата. Единственото, което правят, е да предоставят търговска площ за книгата на Моника, за да може сто процента от средствата от продажбата да отидат за лечението на момичето.  

Обичам да пиша, да разказвам истории, да пътувам. Не обичам “празните” приказки и повърхностните разговори. Няма да ме чуете да казвам, че скучая, защото не скучая. Оценявам и най-малките неща в живота, същевременно с това не губя от поглед голямата картина.

Това споделя Моника в онлайн изданието "Успелите", което в началото на годината публикува разказ за нея и творческите й търсения. А в своя блог Моника се определя така: "Преследвач на мечти съм. Имам предвид, че преследвам своята мечта, ничия друга". 

Историята на Моника "Севлиево онлайн" разказа преди началото на тази учебна година. Повод стана един апел от учителите на училището, което Моника завършва - СУ "Васил Левски". Малко преди 15 септември екипът учители се обедини около призива към родители и ученици да не им купуват цветя за 15 септември, а парите, които биха дали за букети, да дарят за лечението на тяхната ученичка Моника Георгиева. Самата Моника дойде на тържеството по случай новата учебна година, а учителите, които бяха получили букети, ги подариха на момичето в инвалидна количка.

Паралелна с отказа от цветя, учителите организираха кутии за дарения и само за ден бяха събрани над 10 хил. лв. в подкрепа на Моника Георгиева. През ноември м.г. Теодора Маринова откри първата си самостоятелна изложба в Дряново и обяви, че с част от средствата от продажбата на картини ще помогне за лечението на Моника. 

Моника Георгиева се бори с диагнозата множествена склероза. Битката се оказва по-дълга и по.-тежка, отколкото момичето и семейството й очакват. Належаща е нуждата от рехабилитация. Добри резултати се наблюдават от роботизираната рехабилитация - най-съвременното лечение за състояния като нейното. Един курс такава терапия обаче струва шест хиляди лева, а никой не знае колко курса са нужни. Освен това курсовете не бива да се прекъсват, защото напредъкът, до който водят, се топи. 

Напредъкът при Моника е бавен. Тя трябва да върне силата в тялото си, да си върне говора. Всички те са пострадали от множествената склероза. Духът обаче е жив. И не само жив, а все по-силен. Моника е един голям борец, макар в крехко тяло. А текстовете, които публикува в своя блог, носят наслада със своята насоченост и  изказа на автора, но и са вдъхновяващи четива, които ти се иска да препишеш някъде, като в лексикон.  

Появата на диагнозата в живота ми изискаше достатъчно крачки назад. Години наред съм правила неосъзнати стъпки назад. Радвам се, че е имало нещо съзнателно, все пак. За да дойде новото десетилетие на живота ми и да издам първата си книга. Не мога и няма да отричам, че стъпките назад наистина се оказват нужни. Понякога, пише Моника в блога си. 

За желаещите да подкрепят Моника в битката с множествената склероза публикувме банковата й сметка: 

BG54STSA93000019432292

Моника Николаева Георгиева

Банка ДСК

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!