Търсене

"Росица" потъва, "Бяла" изплува - въпреки инфлацията и Ковид кризата общинските фирми печелят добре

Емилия Димитрова

снимка: Pixabay

За първи път Институтът за пазарна икономика публикува информация за всички търговски дружества и предприятия в България, собственост на българските общини.

На едно място са събрани данни за търговските дружествата с общинско участие в капитала между 0 и 100%, както и за създадените общински предприятия. Представена е и подробна справка за финансовите показатели на фирмите с общинско участие за 2020 и 2021 година, данни за броя на заетите в тях, основният предмет на дейност по отрасли, размера на активите им и наличието на просрочени задължения. 

Анализът показва, че общинските търговски дружества в Севлиево имат добри финансови показатели, в това число и сочената години наред за супер задлъжняла общинска многопрофилна болница. Изненада е "Росица" ЕООД - дружеството издател на едноименния общински вестник, което допреди шест години стоеше стабилно във финансово отношение. Това всъщност е периода, когато управлението на "Росица" бе поверено на сегашния му управител. 

Информацията е събрана чрез заявления за достъп до обществена информация, изпратени до общините в България и е допълвана чрез преглед на публично достъпни регистри, включително Търговски регистър, Булстат регистър и публични регистри на общините, уточняват авторите на анализа. Индикаторите, включени в базата, са съобразени с наличните и обработени в общините данни, както и с възможността те да бъдат събрани и предоставени в разумен срок. 

По-долу разглеждаме как приключват годината дружествата, в които Община Севлиево е пълен собственик, т.е. участието й е сто процента. 

"Росица" - все по-лош финансов резултат

Вестник "Росица" се издава от едноименното търговско дружество със 100 процента общинска собственост. Управителят му е и главен редактор. Назначава се от кмета на общината след конкурс. От 2017 г. дружеството се управлява от Минка Минчева, която спечели обявения от Община Севлиево конкурс за длъжността в конкуренция с други двама кандидати, и двамата журналисти от Севлиево. Един от тях е предишиния главен редактор на вестника и управител на дружеството-издател Христо Христов. 

Кое наложи смяната на Христо Христов с Минка Минчева?

Просто  договорът на Христов е изтекъл, обясни кметът на Севлиево по време на заседание на Общинския съвет през март 2017 г. в отговор на питане от общинския съветник Петинка Михайлова (БСП). Тогава Михайлова попита: "С какво досегашните управители не удовлетвориха вашите очаквания и с какво новите спечелиха доверието ви?" (става въпрос и за управителя на "Бяла", който беше сменен заедно с този на "Росица", б.ред.). 

Защо Минчева е предпочетена така и не стана ясно. Годините след избора й обаче красноречиво говорят, че управленските й умения и качества доведоха вестника до финансов колапс. Това е същата медия, оцеляла 130 години без Минчева и на ръба на оцеляването си под управлението на същата. 

Годината, в която вестник "Росица" се управлява от Минка Минчева (2017 г., б.р.) е първата, за която дружеството издател отчита загуба. Дотогава е било на печалба, макар и минимална - 3 хил. лв. е печалбата за 2016 г., загуба от 15 хил. лв. е отчетена за 2017 г. Оттам насетне отрицателния финансов резултат за общинския вестник е традиция, докато се стига до 2022 г., когато загубата е двойно по-голяма спрямо 2021 г. - от 12 хил. лв. тя вече е 25 хил. лв. 

Повече от ясно е, че щедрото наливане на пари на данъкоплатците във вестника не помага, както и напудрените празненства по случай годишнина от издаването на първия брой през 1886 г.  

ГЕРБ ще спасява общинския вестник в Севлиево с пари на данъкоплатците, след като го превърна в партиен

"Бяла" стопява загубата, въпреки, че не е оператор по ВиК

От 70 хил. лв. на 5 хил. лв. е намалена загубата на общинското дружество "Бяла" ЕООД. Бившият оператор на ВиК има само двама служители - управител и главен счетоводител, а разходите им за заплати са намалели от 56 хил. лв. през 2021 г. на 50 хил. лв. през 2022 г. Една от причините за по-добрия финансов показател на общинската фирма е събираемостта на стари вземания. Другото перо, по което в дружеството постъпват приходи е отдаването под наем на техника, една част на сегашния оператор по ВиК - ВИК Габрово. 

Всички останали фирми на общината са се справили повече от добре през 2022 г. На фона на растящата инфлация, високи цени за издръжка и ръста на минималната работна заплата "ДКЦ-1-Севлиево" (доскоро "Медицински център-1"), МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" и "Общински пазари" отчитат печалба за 2022 г. 

ДКЦ-1-Севлиево - отличник по финансов резултат 

Макар и с малко, общинското медицинско заведение изпреварва по ръст на печалбата "Общински пазари", затова условно може да бъде наречено отличник по финансов резултат. С 24 хил. лв. се е увеличила печалбата, която от центъра отчитат за 2022 г. - от 140 хил. лв. през 2021 г. на 164 хил. лв. през 2022 г.

По данни на Института за пазарна икономика в ДКЦ-то работят 56 души, а разходите за възнаграждения нарастват с всяка следваща година - от малко над 1.1 млн. лв. през 2020 г., на 1.6 млн. лв. през 2021 г. до 2 млн. лв. през 2022 г. 

Основните приходи на здравното заведение са от предоставяне на услуги на населението. 

За "Общински пазари" корона кризата е в миналото 

Дружеството увеличава печалбата си с 20 хил. лв. през 2022 г. спрямо предходната, което е сериозно постижение. Няма съмнение, че 2020 г. е била от най-трудните за "Пазари"-те. Заради масовите ограничения във връзка с пандемията от Ковид-19, пазарите и тържищата, от наеми на които се издържа и общинската фирма, бяха затворени. Това без съмнение рефлектира върху годишните финансови показатели. За 2020 г. от дружеството отчетоха едва 2 хил. лв. печалба, която нарасна на 7 хил. лв. за 2021 г. и на 27 хил. лв. за 2022 г.

Ако цифрите могат да говорят, то последиците от ковид кризата са преодоляни. Това обаче не е станало без външна помощ - дружеството е в списъка на получаващите редовно т.нар. корона субсидии, които са средно по около 5 хил. лв. месечно от есента на 2020 г. до лятото на 2022 г. 

В списъка на получателите на корона субсидии е и "Росица" ЕООД, сумите са средно по около 2 хил. лв. на месец. 

МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" - добра печалба, но и просрочени задължения

Сочената години наред за колабирала общинска болница излиза от реанимация, ако се съди по финансовите резултати на лечебното заведение. Дружеството отчита близо 800 хил. лв. печалба за 2022 г.1 което е с около 300 хил. лв. повече спрямо 2021 г. Има обаче и неразплатени и просрочени задължения за около половин милион лева, по данни на анализа на Института за пазарна икономика. Просрочените плащания може и да са по-малко, тъй като анализът обхваща период до 2021 г. Безспорно обаче ги има, тъй като от общинската администрация предлагат годишната печалба на болницата да отиде за погасяване на задължения.

В общинската болница на Севлиево работят 175 души, според анализа. През 2020 г. разходите за парсонал са били 4.3 млн. лв., през 2021 г. са нараснали на 6.4 млн. лв., но през 2022 г. са 5.3 млн. лв. 

Общинската администрация в Севлиево няма да търси дивидент от трите общински фирми, които отчитат положителен финансов резултат. Както по-горе стана ясно болницата ще използва печалбата си за да разплати залежали сметки, а печалбата на ДКЦ-1-Севлиево и "Общински пазари" отива във фонд "резервен".  

На 30 май т.г. Общинският съвет на Севлиево ще приме отчетите на общинските търговски дружества и ще освободи управителите им от отговорност. Процедурата е законово разписана и в последните години традиционно минава като ритунна. Извън съмнение е, че е добре общински съветници да задават въпроси относно съществуването на общинските фирми, вместо мълчаливо да броят месеците до края на мандата. 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!