Търсене

Съдът възстанови на работа уволнен служител на Психоболницата, данъкоплатците ще платят за действията на директора

Емилия Димитрова
Съдът възстанови на работа уволнен служител на Психоболницата, данъкоплатците ще платят за действията на директора

С решение от 27 септември Районният съд в Севлиево призна за незаконно и отмени уволнението на единия от двамата психолози в Държавната психиатрична болница в Севлиево. Съдът възстановява служителя на работа, а държавната болница, т.е. данъкоплатците, ще платят за отмененото решение на тогавашния директор д-р Сюзан Садъкова.

Малко над 2 хил. лв. са съдебните разноски и държавни такси, които болницата е осъдена да поеме. Към тази сума е и заплатата на уволнения служител за времето, в което е бил без работа. Решението е на първа инстанция и подлежи на обжалване, а срокът за това все още не е изтекъл. Междувременно болницата има нов директор, а старият е кандидат за общински съветник. 

Съкращава се несъществуваща длъжност

Психологът Мирослава Касамакова е освободена от длъжност поради съкращаване на щата и след направен подбор на персонала от назначена за това комисия. Съдът обаче отчита, че нито съкращаването в щата, нито подборът, са извършени законосъобразно.

За тези изводи магистратите се позовават на случилото се на две дати - 23 и 24 февруари тази година. На 23 февруари е утвръдено щатното разписание на Държавната психиатрична болница в Севлиево, с което едната от двете бройки психолог се съкращава. На 24 февруари комисията по подбор на персонала провежда заседание, на което взема решение да се освободи единия от двамата психолози и то конкретно Мирослава Касамакова.   

Съдът обаче отчита, че този подбор е незаконосъобразен, тъй като е взето решение да се съкрати длъжност, която към тази дата вече не е съществувала.  

В отговора от боницата се казва, че "самото съкращаване на щата е работодателска преценка, неподлежаща на съдебен контрол". 

Квалифицираният е уволнен

В изискванията за заемане на длъжността "психолог" е заложена професионална квалификация "клинична психология". Освободеният служител има такава квалификация, а оставеният на работа не. 

Това съдът определя като нарушение, "което не може да се санира от факта, че след това процедурата по подбор е протекла формално". Освен това, пише в съдебното решение, "комисията е допуснала до подбор участник, който не отговаря в пълна степен на изискванията за заемане на длъжността, а след това предлага участникът с необходимата професионална квалификация да бъде уволнен". 

Съдът отчита още, че "не може да се установи дали изводите в протокола по подбор са обективни и правилни", тъй като липсват мотиви на работодателя и доказателства за това как всеки от двамата психолози, подложени на подбор, се справя с работата си. Това, отчита съдът, прави подбора незаконосъобразен. 

Сигнали и проверки

Извън изводите на съда, следва да се припомни, че Мирослава Касамакова е служителят, подал през март т.г. сигнал до Министерството на здравеопазването срещу тогавашния директор на лечебното заведение д-р Садъкова. В сигнала се говореше за системен психически тормоз от страна на директора към служителите, авторитарно управление, неспазване на нормативни изисквания и своеволно назначаване и освобождаване на служители. През април т.г. от Инспектората към Министерството на здравеопазването назначиха проверка на място, която съвпадна с друг сигнал, този път анонимен - за блудство на санитар с пациент по време на дежурство. Този случай все още не е приключил, образувано е досъдебно производство и към днешна дата няма окончателно становище дали действитено е имало блудство, тъй като се изчакват заключенията на възложените в хода на разследването експертизи. 

През юли т. обаче бе готов доклада от проверката в болницата. В него се казва, че директорът на Държавната психиатрична болница в Севлиево ръководи лечебното заведение "неправилно и укоримо от закона". В този доклад, с който "Севлиево онлайн" разполага, пише, че д-р Сюзан Садъкова назначава и освобождава служители водена не от изискванията на щатното разписание и трудовото законодателство, а от лични предпочитания. 

Малко след това от Министерството обявиха конкурс за директор на болницата, какъвто трябваше да се проведе още преди три години, когато д-р Садъкова бе назначена само с подписа на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев. Конкурсът спечели д-р Донка Господинова, която на 11 септември пое ръководството на болницата. 

 

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!