Търсене

"Севлиево 21 век" влезе в трето десетилетие от създаването си под мотото "Обединени за спорта"

Изграждането на нова мултифункционална спортна зала в града е амбицията на сдружението
Емилия Димитрова

Отчетно-изборно събрание на "Севлиево 21 век", снимка: "Севлиево 21 век"

Сдружението на бизнеса в Севлиево навлезе в своето трето десетилетие. Създадена през 1993 г. уникалната не само за региона, а за страната организация, обединява "авангардно мислещи хора, безвъзмездно отдаващи ума и труда си за доброто на хората в града", работи за "създаване на условия за повишение на качеството на живот на жителите на общината в областта на образованието, културата, спорта, здравеопазването и бита чрез доброволна набиране на средства или пряко участие в дейността по осъществяването им" и се води от принципите на "доброволност, без политическа и всякаква друга ангажираност, без контрол на контактите". 

Така обобщи работата на най-голямата неправителствена организация в Севлиево нейният доскорошен председател Емил Гатев по време на провелото се преди дни годишно отчетно, този път и изборно събрание на сдружението. 

Знакови личности

Говорейки за хората, Гатев изброи имената на знакови за града ни и сдружението личности: инж. Васил Кънев, Чавдар Минчев, Цоньо Събев, Димитър Маринов, Милка Евтимова, Матьо Матев, Ботьо Ботев, Симеон Захариев, Йонко Йонков, Христо Йонков, Петър Керемедчиев, Миладин Петров, Иван Михов, Мариян Хаджийски, Богомил Касабов, Пламен Минев, Стефан Бояджиев.

Първите дарения и инициативи

През 1993 г. сдружението насочва 133 хил. лв. и още 350 хил. лв. на следващата година към болните проблеми в града - водоснабдяване, здравеопазване, охрана на обществения ред.

Близо 200 хил. лв. са предоставени на общинската болница за закупуване на скъпоструваща и жизнено необходима апаратура, за създаване на микробиологична лаборатория и за осигуряване на отоплението през зимния сезон.

Над 80 хил. лв. са дарени на полицейското управление за гориво за полицейските и противопожарните автомобили.

Създаването на допълнителни водоизточници спомага за облекчаване на водния режим в града и селата.

Следва една от първите национални инициативи, в която тогавашният Съюз на работодателите, първоизточник на днешното бизнес сдружение, се включва - изграждането на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново. 

Първата реставрация на старата църква „Св. Пророк Илия” също е инициатива на бизнеса. Храмът е паметник на културата с изключително ценни иконостас и стенописи. Близо пет години група реставратори сантиметър по сантиметър почистват, укрепват и възстановяват стенописите на проф. Илия Петров, канделабрите, свещниците, а по-късно фирми, които членуват в сдружението, поставят хидроизолация на покрива и газифицират църквата.

Респект към миналото и поглед в бъдещето

Четири години сдружението поема издръжката на разкопките на ”Хоталич”. Оборудва кабинет за компютърно обучение в Професионалната гимназия по механоелектротехника “Ген. Иван Бъчваров“, инвестира средства и доброволен труд за създаването на мотополигон „Горна Росица", който години наред е най-доброто мото трасе в света, извършва основен ремонт на стадион „Раковски”.

През 2003 г. с дарения от членовете на сдружението са закупени и монтирани първите ограничители на скоростта. През 2004 се ражда идеята за изграждане на киносалон в града, една година по-късно салонът е открит, а през 2012 г. е оборудван с 3D апаратура, закупена е модерна подвижна сцена за градските мероприятия, изградена е фитнес площадка на открито в ж.к. "Юг".

Периодично и с постоянство

Не са прекъсвали дарителски кампании на бизнеса за подпомагане на деца в неравностойно положение, на хората от третата възраст, на малчуганите, които растат в детските градини на Севлиево, талантливите и успяващи млади хора. Не е спирало финансовото подпомагане на спортни клубове и школи по изкуствата, както и грижата за градската инфраструктура. 

Амбициите стават все по-големи

През 2022 г. се роди идеята за създаване на мултифункционална спортна зала в парк "Казармите". Амбициозна идея, изискваща сериозни усилия и инвестиции. В "Севлиево 21 век" вече работят по осъществяването й. На традиционната благотворителна вечер през декември м.г. сдружението събра първите 45 хил. лв. за новата зала.

Мариана Петрова е новият председател на Управителния съвет на "Севлиево 21 век"

С това наследство сдружението на севлиевския бизнес влиза в своята трийста годишнина. И с ново ръководство. След Елица Цанева Мариана Петрова е втората жена, която поема ръководството на организацията. При обявяването на избора й тя декларира, че ще работи, стъпвайки на вече създаденото, с опита на тези преди нея и с мисъл за по-доброто бъдеще на Севлиево и неговите граждани. 

През 2023 г. сдружение "Севлиево 21 век" обяви, че ще работи под мотото "Обединени за спорта".  

 

 

 

 

.

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!