Търсене

Ще бъда трън в гащите на кмета, който и да е той

Ще бъда трън в гащите на кмета, който и да е той

Боян Ботев, снимка: личен архив

Боян Ботев е председател на сдружение „Граждани за Севлиево“. На тези местни избори сдружението се яви със самостоятелна листа за общински съветници, а резултатът им отреди да бъдат трета сила в новия Общински съвет. Разговаряме за изборите и това, което идва след тях.

Преди да ми зададете въпрос, искам да благодаря на всички граждани, които гласуваха на 27 октомври. Много е важно, защото всеки, който е гласувал, има основание да търси отговори, решения и отговорност от този, за когото е дал гласа си.

Достатъчно граждани ли избраха да гласуват?

За жалост избирателната активност е много ниска. По време на кампанията, а и в самия изборен ден, чувах въпроса: „Какво зависи от мен?“. Какво означава това? Толкова е просто - от теб зависи дали този град ще се развива по начина, по който ти искаш. Ако всеки, който задава този тъп въпрос, беше излязъл и гласувал, вместо да реве във фейсбук и да дава идеи кое как трябва да се случи, щеше да бъде различно.

Сега какво стана? Гласуваха организирано, всички видяхме къде – в кв. „Балабанца“, в селата Градница, Ряховците, Петко Славейков, Шумата, Душево, Батошево. Избирателната активност в тези села сигурно е минала 99% и на практика техните жители определиха нашия начин на живот през следващите четири години. Този вот за мен е силно компрометиран.

Подадох много сигнали през деня, защото видях с очите си какво се случва.

За купуване на гласове ли говорим?

Не мога да твърдя нещо, което не мога да докажа. Но видях как едни хора возят с коли други хора. Като ги докарат до секцията, ги изчакват, вземат ги и ги връщат обратно. Видях да се разменят пари. А когато попитах какво се случва, ми беше обяснено: „Връщам му заем“.

Но видях, че този автомобил се движи доста пъти към секцията. Значи този, който го управлява беше взел доста заеми и всичките ги връщаше в този ден.

В интерес на истината полицаите направиха всичко по силите си, за да установят нарушители, но те не могат да накарат насила някой да свидетелства. За да се докаже, че има размяна на пари срещу гласуване, някой трябва да свидетелства, а всички се пазят или страхуват.

За с. Столът ми подадоха сигнал, че от магазина в селото излизат едни хора, отиват да гласуват, връщат се отново в магазина, откъдето излизат с по две чанти. Пълни чанти.

В с. Шумата всички магазини около обяд и след обяд бяха пълни с хора, които пиеха бира. Обикновено тези места са празни. В с. Батошево видях как един човек си отбелязваше на лист нещо. Според мен отмяташе кой влиза да гласува, което пак е контролиран вот. Това, разбира се, са само догадки, които не мога да докажа.

Но няма да си затворя очите за доказани некадърници, които спечелиха кметски места на първи тур. Дали избирателите са забравили обещанията отпреди четири години. Защото аз не съм. Аз помня, че кметът на Шумата обеща стадион за футболния отбор на селото. Знаете ли кога започнаха да правят стадиона? Една седмица преди изборите. Знаете ли кога започнаха да кърпят дупките по улиците – друго предизборно обещание отпреди четири години? Три дни преди изборите ги изрязаха, още не са асфалтирани.

В това същото село, когато „Ние, Гражданите“ отидохме на среща, хората ни изслушаха и бяха въодушевени. По едно време някой попита: „Добре де, но къде са кебапчетата и кога ще ни черпите с бира?“. Другите политически партии направиха тяхните срещи в магазина в Шумата. Всички знаят какво се случи. Може да говорят каквото искат за нас, но това ние не сме правили. Ако някой от нашите кандидати някъде някого е почерпил, това е негово решение. Боян Ботев никого не е черпил, за да гласува за коалицията.  

Удовлетворен ли сте от резултата на „Ние, Гражданите“ и това пробив ли е?

Имаме перфектен резултат. Над 2300 избиратели са гласували за промяна. Промяна, за която започнахме да работим преди повече от три години. Този резултат е оценка за това, което сме свършили, това, което правим и ще продължим да правим. За мен изборите не са затворена врата, от идната седмица имаме набелязани неща за работа. Екипът започва да работи, аз за първи път от 20 години ще почивам повече от три дни, за да сбъдна една моя мечта.

Резултатът на „Ние, Гражданите“ говори, че хората искат промяна. Затова който и да спечели балотажа в неделя, аз ще му бъда трън в задника. Ще съм този, който ще казва нещата директно, без заобиколки, без компромиси с интереса на гражданите и без недомлъвки, за да се харесам на някой.

Промяната се изразява и в още нещо – гражданите започнаха да говорят все по-открито и все по-малко да се страхуват да заявяват какво мислят. За мен това е начало на истинската демокрация, която чакам 30 години.

„Ние гражданите“ е трета политическа сила в Севлиево

Не искам да ни разглеждат като политическа сила. Излязохме под тази форма, защото законът е направен така, че да защитава политическите партии. Това, че сме трети много ме радва, но е голяма отговорност. Затова искам ясно да заява следното: аз ще реша дали да вляза в общинския съвет, след като чуя какво мисли за това екипът на коалицията.

Това не е ли подмяна на вота. Имате 229 преференции.

Аз имам бизнес. Там също едни хора чакат да им осигуря прехраната всеки месец. Трябва да намеря баланса между нещата. Бизнеса ми не е малък, отговорността към гражданите - много голяма. Ще преценя наистина какво мога, мога ли, и ако вляза в Общинския съвет, ще продам голяма част от бизнеса си. Защото имам отговорност към хората, които са ме избрали и гласували доверие.

В Общинския съвет няма кой знае каква натовареност

Не мисля така. Искам весеки гражданин, който има проблем за разрешаване, да може да дойде при нас, да сподели, а ние да му помогнем. Педставяте ли  си някой да иска да говори с мен, а аз съм някъде из страната. Какво ще си помисли този човек? Ето, той стана политик и няма време за хората. Обещал съм, че всеки който поиска, ще може да говори с мен. Няма да стана поредния лъжец, който влязал в политиката и забравил какво е казал.

Ако ще се занимавам с политика, аз ще си отделя максимално време за това. Заедно ще решим как да се случат нещата с листата ни.

Бихте ли казал нещо на избирателите преди балотажа в неделя?

Не, ще излезем с ясна позиция след среща с екипа на „Ние, Гражданите“.

Имате ли проблем да стиснете ръката на новоизбрания кмет и да му кажете  „Екип сме“. Който и да е той.

Няма да стисна само ръката на Недко Георгиев. Нямам проблем да стисна ръката на Иван Иванов или Богомил Петков. Който от двамата стане кмет в неделя, вече го заявих, трябва да знае, че с нашето сдружение има трън в гащите. Бих работил с всеки, ако поставим на масата проблемите и започнем да действаме в екип. Не ме интересува кой от коя партия е, защото дупките по пътищата са за всички, водата е проблем за всички. Затова аз нямам проблем да работя с всеки, стига да не ме намесва в задкулисни игри, интриги, договорки. Искам да виждам, че се работи не само за хората, но с хората. Да се обърне властта към гражданите. Имаме специалисти в различни области, не казвам, че в Общиата няма специалисти, но ние имаме хора, готови да помагат безвъзмездно – с идеи, с труд. Искам да работим за Севлиево и подавам ръка на всеки, който иска същото като мен.      

интервю на Емилия Димитрова 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.