Търсене

Увеличават се протестиращите символично служители на културни институции в област Габрово

Севлиево онлайн
Увеличават се протестиращите символично служители на културни институции в област Габрово

Служителите на читалище "Развитие-1870" се присъединиха към протеста на колегите си от останалите културни институции

Към символичния протест на музейните работници в Трявна и Севлиево, които протестират от вчера, 21 февруари, вече се присъединиха служителите от Регионалния етнографски музей на открито „Етъра” край Габрово, художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” и Народно читалище „Развитие-1870” в Севлиево. Те са част от Независимата синдикална федерация „Култура” към КНСБ, която обединява работещите в музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства в цялата страна.

Екипът на Исторически музей Севлиево първи декларира, че се присъединява към протеста срещу предложения бюджет 2022 - още тук. 

Основното искане на синдикалистите е Народното събрание на Република България да осигури минимум 25-процентно увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата на културата при окончателното гласуване на държавния бюджет за 2022 г.

От днес културните дейци от Габрово и Севлиево по време на работа носят лентички на които пише „КНСБ протест". Първи в региона бяха колегите им от Специализирания музей в Трявна, които започнаха своя символичен протест в събота.

Какви са исканията на протестиращите и какво пише в протестната им декларация - тук.

Към носенето на лентички на входовете на всички обекти протестиращите са поставили протестната декларация на своя синдикат, за да се запознаят посетителите с нея, като се очаква така обществото да подкрепи решаването на  проблемите в бранша.

Представителите на културната гилдия от Габрово, Севлиево и Трявна са готови да пристъпят към всички законови действия за да бъдат изпълнени техните искания, да не се затварят врати на културни институции и да се постигне целта „достъп до всички български граждани до култура”, се казва в разпространена тази сутрин позиция от протестиращите. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.