Търсене

Как всички неизпълнени решения на Общинския съвет в Севлиево всъщност са "в процес на изпълнение"

Емилия Димитрова
Как всички неизпълнени решения на Общинския съвет в Севлиево всъщност са

Здравка Лалева - председател на Общински съвет Севлиево и кметът на общината Иван Иванов по време на заседание на Съвета, снимка: Община Севлиево

Всички решения на Общински съвет Севлиево от 2015 г. до края на 2021 г., са "в процес на изпълнение". Това става ясно от писмения отчет, внесен на последното редовно заседание на Съвета от 22 февруари т.г. 

Според въпросния отчет

най-старото неизпълнено решение е отпреди седем години.

Касае поставянето на паметник на Иван Преснаков - един от дейците на Априлското въстание в Севлиевския край, в парка до бившата поликлиника, където вече има бюстове на Стефан Пешев и Йонко Карагьозов. Решението да се постави там паметника е от 24 февруари 2015 г., а в отчета срещу него е написано, че решението е "в процес на изпълнение". 

От 2015 г. са и други две неизпълнени решения, които също са "в процес на изпълнение", но за тях става ясно, че се чакат действия от страна на държавата. Става въпрос за придобиване от Общината на язовир "Богатово" и други имоти, които са публична държавна собственост, но за част от тях процедурата е спряна от държавата. 

От 2017 г. е решението, с което Общинският съвет дава съгласие на едноименната улица в Севлиево да бъде поставен паметник на ген. Никола Генев. Предложението е направено от Инициативен комитет, създаден през 2011 г. по повод 155 г. от рождението на ген. Генев и внесено в Общинския съвет от кмета Иван Иванов. Това решение е отчетено като "в процес на изпълнение", без подробности докъде е процеса и колко би продължил. 

Изображение - 10375Скрийншот от отчета на общинската администрация за изпълнение решенията на Общинския съвет  

Ген. Никола Генев участва в най-тежките боеве по време на Руско-турската освободителна война на вр. Шипка. По време на Сръбско-българската война от 1885 година на него е поверено сформирането и командването на Трънския отряд, който спира настъплението на Моравската сръбска дивизия. При обявяването на Балканската война от 1912 година му е възложено сформирането на Македоно-Одринското опълчение. С него той разбива и пленява корпуса на Явер паша и си спечелва прозвището „Освободителят на Източните Родопи”.

Под негово командване е проведена блестящата операция по отбиване десанта при Шаркьой на Бяло  море на 10-ти Малоазийски турски корпус, командван от Хуршид паша. През Междусъюзническата война 1913 година генерал Никола Генев отново води опълченските дружини и печели битка след битка. Удостоен е посмъртно с орден "Стара планина" по повод 100 години от Балканската война.  

От 2018 г. и "в процес на изпълнение" е и решението за поставяне на паметник на Дядо Фильо Радев.

Предложението за изработване и поставяне на паметника на едноименната улица в Севлиево е направено от председателя на фондация "Героичен Кръвеник“.

Фильо Радев Миленов, останал в паметта като Дядо Фильо, е организатор и ръководител на Априлското въстание в родното му село Кръвеник. През 1872 г. е посветен в делата на Апостола на свободата Васил Левски, а когато идва време за въстание със собствени средства набавя значителна част от оръжието, барута и боеприпасите. След провала на бунта и залавянето на председателя на Околийския комитет Стефан Пешев, Фильо Радев приема и укрива в Кръвеник избягалите околийски дейци и заедно с тях на общоселско събрание на 1 май 1876 г. на връх „Бабан“ обявяват Априлското въстание в селото и в Севлиевския край. В продължение на девет дни той ръководи въстаниците в сраженията на Граднишкия боаз. След отстъплението се укрива в Балкана, но е заловен и обезглавен на старопланинското било от тракийски турци на 17 май 1876 г. 

И синята зона за паркиране е "в процес на изпълнение".

Решение за въвеждане на регламент в паркирането в Севлиево е от 2016 г., но то беше отменено от Административния съд. Причината - в първоначалния му вид кметът на община Севлиево със своя заповед еднолично определя зоните за платено и безплатно паркиране и обозначава паркингите в град Севлиево.

Още за въвеждането на синя зона за паркиране в Севлиево - тук

Това решиха през ноември 2016 г. общинските съветници, обсъждайки Наредбата за условията и реда за престой и паркиране на територията на Севлиево. Тогава съветниците не одобриха предложението на Николина Николова местата за паркиране да се одобряват от Общинския съвет по предложение на кмета и останаха в сила текстовете, които дават еднолично право на градоначалника да разписва зоните, за които задължително ще се плаща, за да се паркира.

Съдът отмени правото на кмета да определя местата за паркиране, след като текстове от общинската наредба бяха протестирани от прокуратурата

Защо съдът отхвърли възможността кметът еднолично да определя местата за платено паркиране, т.нар. „синя зона“ и отмени текста - тук

През септември 2018 г. бяха разписани и точните места от т.нар. "синя зона", но четвърта година след това тя не е проработила.

Още едно решение на Общински съвет Севлиево от септември 2018 г. е "в процес на изпълнение" - охрана на гробищните паркове чрез видеонаблюдение и засилено полицейско присъствие в селата. Това решение беше взето след като на 1 юли 2018 г. гробищния парк на с. Градница осъмна с осквернени 55 мюсюлмански и 15 християнски надгробни паметника, като един от гробовете е разкопан. Срещу тази проява на агресия остро реагираха общинските съветници от ДПС, които внесоха предложението за спешни мерки за охрана на гробищните паркове и поетапно изграждане на видеонаблюдение. 

В процес на изпълнение е и преместването на Дома за стари хора от с. Стоките в сградата на Дома за деца лишени от родителски грижи в Севлиево, който от години не функционира като такъв. 

Още за преместването на Доома от с. Стоките в града - тук. 

Решението домът от Стоките да се премести в Севлиево е взето през май 2017 г., но по какви причини все още промяната не е факт, след като в сградата на бившия детски дом имаше ремонт, отчетът на общинската администрация в Севлиево не обяснява. 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за Народно събрание 2 октомври 2022