Търсене

С Читалището в сърцето пяха, играха и празнуваха екипът и широк кръг приятели

Емилия Димитрова
С Читалището в сърцето пяха, играха и празнуваха екипът и широк кръг приятели

С водосвет и курбан за здраве започна празникът на Читалището, Данаил Лалев лично награди всеки от екипа, снимка: "Севлиево онлайн"

С водосвет и курбан за здраве в събота, на 13 май, екипът на Народно читалище "Развитие" и широк кръг от приятели, отпразнуваха празника на Читалището, който се чества на 11 май - Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. 

Данаил Лалев: Готов съм да хвърля ръкавицата на всеки министър на културата, който твърди, че в читалищата няма живот"

 

Благодарност към хората, чието ежедневие е свързано с читалището, отправи председателят Данаил Лалев. С плакети за заслуги бяха наградени всички, които работят в читалището - от доайена Галя Христова - бивш дългогодишен секретар, която все още не може да се раздели с Читалището и продължава да работи за него, до работниците по поддръжката. 

В Читалището бе представен ландшафтен идеен проект за озеленяване на централна градска част

 

Плакет "С признателност и благодарност за професионализма" получи сегашният секретар Десислава Димитрова.

Изображение - 12176Десислава Димитрова, снимка: "Севлиево онлайн"  

За краткото време, в което работи в Читалището (най-напред като организатор, б.р.) Десислава Димитрова успя да превърне институцията в най-популярното и пълно с живот място на културен живот в Севлиево. С лекота организира съставите и школите за поредица изяви, заедно с екипа разработи проекта "Събудители - отново заедно", финансиран от Национален фонд "Култура", по който се организират обучения, концерти, спектакли и изложби. Всичко това е с една цел - повече хора да се докоснат до дейността на Читалището - като участници от една страна, и зрители от друга. 

Читалище "Развитие-1870" започна изпълнението на мащабен проект за близо 44 хил. лв. с името "Събудители - отново заедно"

 

На всички плакети, които Данаил Лалев връчи, пише: "С читалището в сърцето" - мотото, под което преминаха празничните дни за институцията. 

На Водосвета и курбана за здраве архиерейския наместник отец Цонко благослови всички присъстващи и ги поръси със светена вода . Този тържествен момент беше съпроводен с Пасхалния тропар ,,Христос воскресе" и песнопението ,,Многая лета"от Д.Бортнянски в изпълнение на Вокална формация ,,Мелос" към НЧ ,,Развитие - 1870" гр. Севлиево.

Фолклорна формация ,, Веселина" , която грабна сърцата на присъстващите с майсторските си, прекрасни изпълнения, с богатия темброви колорит на ярките им гласове, интересните аранжименти и красива интерпретация на песните! Публиката заслужено ги аплодира бурно, защото са едно истинско ,, музикално бижу" за Севлиево и Читалището ни.

Празникът се проведе в местността "Червения геран" на Хоталич, до параклиса "Св. Йоан Кръстител" в селищно образувание "Хоталич", съграден преди единайсет години по волята и с личните средства на д-р Юсеин Юсеинов, инж. Владимир Юнгалов, Христо Цонев и Данаил Лалев. Четиримата живеят наблизо, тяхна е идеята за съграждане на параклиса, който бе осветен от Негово високопреосвещенство Митрополит Григория. По-късно, през 2017 г., на същото място живеещите на познатия като Крушевския баир, възстановиха събора. Той е на Еньовден и се празнува от всички, които живеят или имат имоти в района.  

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!