Търсене

Когато човек знае какво иска, пътят е лесен

Когато човек знае какво иска, пътят е лесен

Максимилиян Пенков е президент на Интеракт клуб в Севлиево. Един изключително позитивен млад човек, с когото се запознах заради интервюто. А повод да го поканя на разговор, е предстоящото чартиране на Интеракт в Севлиево, насрочено за идния понеделник, 8 февруари. Младият мъж е от хората, които веднага започваш да усещаш като близки. И двамата решаваме, че елиминираме официалностите в общуването и минаваме на „ти“ към въпросите.

 

Кажи ни повече за себе си. Какво би искал да знаем за теб, освен, че си дванайсетокласник и учиш в ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“?

Не съм притеснителен, обичам да работя с хора и да общувам с млади, ентусиазирани и амбицирани личности. Приятно ми е да имам около себе си хора с идеи.

Как стигнаха до теб от Ротари клуб или ти до тях? Кой направи първата стъпка?

Аз бях чувал за Интеракт в Габрово. И започнах да се интересувам от това какво и как правят. В един момент изпитах съжаление, че в Севлиево нямаме такава организация. Защото си дадох сметка, че това, което правят в Интеракт е точно онова, с което бих искал да се занимавам. Докато в един прекрасен ден от Ротари клуб в Севлиево обявиха, че ще създадат Интеракт в нашия град. Поканиха по пет ученици от моето училище и пет ученици от СОУ „Васил Левски“. Така се започна. Направихме си първа среща, обсъдихме най-важните организационни въпроси, а на втората среща дойдоха още наши последователи.

Всъщност вашата организация има строга йерархия. Ти си президент, имаш заместник...

Имаме още ковчежник, секретар и церемониал майстор. За всяка от длъжностите бе проведен избор, така че изборът на всеки е напълно демократичен. Аз реших да се кандидатирам за президент веднага, след като видях хората, които се присъедиха към организацията ни.

Имаш тръпка към работа в полза на обществото. А идеи?

Много. И аз, и доброволците ни, имаме идеи. Общуваме непрекъснато и постоянно изникват нови неща, с които сме готови да се захванем.

Сподели ни най-смелата ви идея засега?

Много са. Особено по предстоящите празници 1 март, 3 март...не искайте да издавам всичко сега. Ще запазя идеите ни в тайна, но всички ще разберат какво планираме.

Колко души членуват в интеракт Севлиево?

Официално чартирани сме 22-ма души.

Какво значи чартиране?

Официално откриване на клуба – да бъде вписан, за да може да работи. С чартирането, ставаме официално част от семейството на Ротари.

Само желание ли трябва, за да бъде чартиран един клуб?

Има критерии за членство. И ние сами ги създаваме. Но всеки може да дойде при нас и да провери дали това, което правим, му е интересно и дали е готов да отделя от времето си за нашите инициативи. А дали ще остане, зависи изцяло от него.

Колко често се събирате?

Всяка седмица.

Разбрах от Костадин Костадинов – президент на Ротари в Севлиево, че едно от условията да съществувате, е да обезпечавате сами финансово инициативите си.

Много погрешно се разбира, че Ротари е спонсор на Интеракт. Да, спрямо идеи и насоченост, можем да ги наречем наши ментори, но те по-скоро ни подкрепят и насочват. Ние сами осигуряваме средствата за нашите инициативи. От Ротари клуб не ни дават пари.

Как смятате да изкарвате средствата си за дейност?

Имаме символична месечна такса, но и от спонсори. Вече има хора, които ни повярваха, след като споделихме с тях идеите си. Имаме и един реализиран проект и бяхме много приятно изненадани, когато за него потърсихме съдействие и срещнахме само добронамереност.

Как реагират родителите ви на това, с което се занимавате?

Много са доволни, най-вече защото знаят, че правим нещо добро. И учителите ни приемат много добре съществуването на Инктеракт.

А съучениците?

На някои е интересно, на други - не. Ще се постараем тези, на които е интересно, да привлечем към нас и да дойдат, за да се убедят лично какво правим. И ако поискат, да останат.

Ти обаче си абитуриент тази година, и сред останалите в Интеракт има дванайсетокласници, които ще отидат да учат това лято. Кой ще поеме от вас работата в клуба?

Интеракт е организация за млади хора на възраст от 12 до 18 години. Следващата организация, в която ние ще постъпим е Ротаракт. В нея членуват млади хора от 18 до 30 години. А на наше място ще дойдат други кандидати, които да имат време да поемат нещата от нас.

Като млад човек, започнал да работи в полза на обществото, коя според теб е най-голямата язва на нашето общество?

Това че никой го интересува нищо и малко неща се приемат насериозно. Повечето хора са готови да кажат: “А, това не може да стане!“. И не се захващат с нищо. Аз смятам, че човек не бива нищо да отхвърли, преди да е опитал да го промени, да направи нещо. Няма как да знаеш може или не може да стане каквото и да било, ако не си опитал.

На каква възраст са хората, които най-често проявяват  скептицизъм?

Лошото е, че са на всякаква възраст. И малки, и големи. Отчаяни са някак.

А дали не им пречи мързела?

Може да има и такива, но мисля, че повече са онези, които не вярват, че нещо може да се промени. И съответно нищо не правят, защото не вярват.  

Това, че у младите има неверие, не ми харесва.

В Интеракт обаче няма такива. При нас членуват хора с хъс, с амбиция. Само да кажем нещо, и започваме вече да работим по него.

Накъде си се ориентирал в бъдеще?

Ще продължа да уча. Изборът ще бъде между право и журналистика. И двете ме привличат силно.

Удовлетворение ли търсиш, или какво с желанието си да работиш в полза на обществото?

Нищо не търся. Нито искам да се доказвам. Просто ми е хубаво да знам, че помагам на някого. Като цяло Интеракт не е доброволческа организация. По-скоро ние се стремим към нашето собствено личностно израстване. Помагайки на обществото, да развиваме добри качества у себе си.

Какво да очакваме от предстоящото чартиране идния понеделник?

Ще видите. Ще бъде тържествено, но не очаквайте да ви издам сценарий или нещо подобно. Церемонията ще бъде запомняща се.

Притеснява ли те нещо от бъдещето? – Матурите, кандидатстването...

Тези неща са подредени. И матурите ще се вземат, и кандидатстването ще мине. Когато човек знае какво иска, пътят е лесен.

Ако след това интервю някой иска да дойде  при вас, къде да ви намери?

Всеки четвъртък в 15.30 да заповяда в Младежки център. Или да се свърже с някой от Интеракт, когото познава. Всеки, който има желание, ще ни намери. И е добре дошъл.  

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!