Не е нужно винаги да сме силни. Можем да бъдем щастливи
Теодора Иванова, снимка: личен архив

Теодора Иванова е позната в Севлиево като директор на местен банков клон. Неотдавна тя започна работа в сфера, доста отдалечена от банковата. Ако стигнете до края на това интервю, ще разберете повече.

Повод за разговора ни е предстоящият на 23 февруари т. г. първи в Севлиево практически тренинг за жени. И понеже е първи, и защото звучи непознато, а с това и стъписващо, е този разговор с Теодора. А тъй като се познаваме от години, си позволяваме да разговаряме извън учтивата форма, вярвам, че читателите ще разберат.

- С какво се занимаваш днес?

- С душата. Душата на детето, на жената, на човека. Ако трябва да кажа с едно изречение как аз възприемам моята работа, тя е свързана с подобряването качеството на живот. Лично моя, лично твоя, лично на всеки човек. Защото вярвам, че за да възприемаме по-светло и пълноценно живота си, трябва да усещаме себе си пълнокръвно, пълноценно.

- Какво ни липсва, за да се усещаме по този начин?

Загубваме се. Загубваме се в различните направления, в които ни увлича ежедневието. Ако говорим за жените, загубваме се като майки, съпруги, професионалисти. Просто забравяме кои сме. Ако те попитам ти коя си, сигурно ще ми кажеш: аз съм журналистът, майката, съпругата.   

- А не съм ли това?

Ти си и това, но преди да станеш всичко това какво си била?

- Може би дете.

- И дете си била, но това са все роли. За да се изпълнят с живот всички тези роли, ти трябва да носиш нещо в себе си. Ти като личност, личността Емилия.

- Не се ли проявява личността ни във всичките роли, които имаме в живота. Моята личност например се проявава в работата ми, в начина, по който съм  майка, съпруга?

А когато се събудиш сутрин и се погледнеш в огледалото, кого виждаш?

- Емилия.

- Коя Емилия? Журналистът, майката, съпругата...

- Всички тях. Нали сме изтъкани от всичко, което сме.

За да напълним с живот журналиста, трябва да сме напълнили с живот личността. Защото аз също мога да бъда журналист. И много хора биха могли. Но за да бъда журналистът, който си ти, трябва да имам твоите качества. А качествата не са на журналиста, а на личността. И когато ние започнем да се възприемаме през социалните роли, които изпълняваме, започваме да търсим удовлетворение само чрез тях. Забравяме, че ги изпълваме ние като личности с живот. Много често хората не изпитват удовлетворение в професионалния си живот, или в личния си живот, в реализацията си като родители или партньори. И мислят, че не могат да се справят с тази роля. А истината е, че има нещо в самата личност, което търси път, който иска да се изяви. Но ние не се сещаме да обърнем внимание на нас самите.

- Как да извадим на светло онова вътре в нас, което сме заровили?

Това е моята роля, моята работа. С конкретни похвати. Психологическа работа, която е индивидуална за конкретния човек, за неговия личен житейски казус. Ако говорим в светлината на групова работа, това са групови тренинги.  Пак става въпрос за психологическа работа, но ролята на психолога е да подтикне леко човек, за да може той сам да открие отговорите в себе си. И ги открива. Много малко е необходимо, за да му се наместят неща, за които не се е сещал преди. И този човек започва да гледа с по-голяма увереност и на себе си и на нещата, с които се среща в ежедневието си.

- Възможно ли е това прозрение да дойде в рамките на един групов тренинг?

Със сигурност могат да се отворят очите, а личен избор е дали ще продължи да работи за себе си.

- Първият такъв тренинг в Севлиево е само след два дни. Защо е наречен „Коя съм? Къде се намирам? Къде искам да бъда?“

Защото смятам, че всеки човек е добре да спира за малко и се огледа къде е в действителност. И как стигна там.   

- Само жени ли могат да присъстват, или примерно и тийнейджърки?

Тренингът е само за жени. Може и тийнейджърки да присъстват, но лично аз смятам, че когато работим в група е по-добре възрастта на участниците да е близка. Заради житейския опит, който при едно младо момиче е различен от житейската опитност на жена на средна възраст.

- Защо да дойдат жените на този тренинг?

Защото заслужават. Вероятно първоначално ще изпитат леко стъписване от това, че ще трябва да се вгледат в себе си, но и ще открият много неща за себе си. Всички ние си мислим, че се познаваме, но на подобни събития разбираме, че има много пластове, до които изобщо не се докосваме. А точно те са източник на невероятна сила за нас като жени.

- А като стигнем до тази сила, ще станем ли по-силни?

Ще станем по-щастливи. Не е е нужно винаги да сме силни.

- Какво да направят жените, които искат да присъстват?

Да ми се обадят лично - на тел. 0887383225, или да се регистрират в страницата във Фейсбук на https://www.facebook.com/VIVIR.EOOD/ .

- Ще трябва ли да разголват душите си?

Това е личен избор. Подобни събития са доста различни от индивидуалните консултации. Не е нужно никой да споделя лични истории. Но на самото събитие са предвидени варианти, подходи, така че всеки да изрази конкретен житейски проблем, без той да става достояние на всички. И да чуе решение и подход.

- Какво да очакват жените, които ще дойдат на тренинга?

Атмосфера на топлота и добросърдечност, усещане за подкрепа и споделеност, усещане, че са приети и харесвани. Обещавам им да видят много от своята женска същност.

интервю на Емилия Димитрова 

Стефан Бояджиев: Когато тръгнах на работа, мама ми целуна ръка
Интервю
Всичко можеш, когато осъзнаеш, че нещата зависят от теб
Интервю
Може да не променим нещата, но да направим разликата
Интервю
Ярослав Дончев: „Севлиевогаз 2000“ е социален проект
Интервю
Не е нужно винаги да сме силни. Можем да бъдем щастливи
Интервю
Петър Петров: За успеха трябва да си готов и на разочарования
Интервю
Ще бъда трън в гащите на кмета, който и да е той
Интервю
Мария Христова: Кастрация е решението да няма скитащи кучета
Интервю
Жадувам за топлотата, която усещам, общувайки със сирийци.
Интервю
Мартин Граховски разказва за своята България в 3 минути
Интервю
Илхан Кючюк: Европейският съюз беше мечтата на моето поколение
Интервю
Подхождайте с уважение и обич към потребностите на децата
Интервю
Асен Блатечки: Във всяка роля актьорът разкрива от себе си
Интервю
Заедно - около това се върти животът на Невелина Цочева-Йовчева
Интервю
У нас е трудно, но не невъзможно да работиш по правилата
Интервю
Гергана Иванова: Винаги може повече
Интервю