Търсене
Кметът на Севлиево Иван Иванов:

Този мандат беше най-труден - започна с пандемия, продължи с икономическа криза, нестабилни правителства и продължи с война

Емилия Димитрова
Този мандат беше най-труден - започна с пандемия, продължи с икономическа криза, нестабилни правителства и продължи с война

Иван Иванов - кмет на община Севлиево от 2011 г.

В края на управленския мандат "Севлиево онлайн" поиска да чуе каква оценка за свършеното дава кметът на Севлиево Иван Иванов, който е и кандидат за четвърти мандат, издигнат от партия ГЕРБ. Как оценява работата си - неговата и на екипа, който ръководи, подобри ли се връзката власт-граждани, къде стои община Севлиево на фона на множеството кризи. На тези и още конкретни въпроси отговаря кметът. 

Как оценявате работата на общинската администрация през изтичащия мандат и себе си като кмет?

Давам много добра оценка на администрация и то не защото не заслужават отлична, а защото винаги има какво още да се направи, но се постарахме да решим приоритетно най-спешните проблеми и да планираме добре решаването на стратегическите. Тук визирам на първо място проблема с водата, за който севлиевци изобщо не вярваха, че някога изобщо може да се реши, но ето че вече почти го забравиха. Санираните и преоборудвани детски градини, блокове, училища, обществени сгради, ремонтът на основните улици и водопроводи, спортните клубове и школи, парковете. Много се направи, но никога не е достатъчно. Човек така е устроен, че винаги иска нещата да са още по-добре. Така и трябва. То е като с дома, в който живеете – ако нищо не искате да подобрите в него, значи сте решили да го напускате. А аз като севлиевец искам все повече от моите съграждани да виждат своето бъдеще и това на децата си в нашия град. За себе си оценка не искам да давам, хората ще я дадат. 

Кое от свършеното през мандата Ви носи удовлетворение и има ли нещо, от което се срамувате?

Не само през мандата, но и през целия си живот нямам от какво да се срамувам.

Този мандат беше най-труден от всички досега, нямаше нищо общо с предишните, нищо нормално нямаше, заради безбройните верижни кризи - политически, здравни, икономически. Мандатът почна с пандемия, продължи с икономическа криза, нестабилни правителства и продължи с войната. Важното е, че успяхме да ги преодолеем заедно и да вървим напред. Благодарение на комплексните мерки и политики, Общината е финансово стабилна, градът е жив и се развива, а свободата, която хората усещат, спокойствието, което цари тук, са показател за това, че сме се справили. На много други места не е така. Това са безценни неща, които ние имаме и правят впечатление на всички, дошли за първи път в Севлиево.

Как честата смяна на правителства се отрази върху местната власт? 

Пагубно за много общини. Ние сме сред тези, които се справиха сравнително добре и стоим стабилно по ред причини. Без бюджет и без европроекти практически работата на общините беше почти напълно блокирана за две-три години. А всичко това се случи и след пандемия - една изключително нетипична ситуация. А сега и войната. Като цяло приоритетите на правителството изместиха фокуса от живота на човека към някакви глобални абстрактни цели, които рефлектират по вертикала. Трудно е, когато на върха на държавата има неподготвени хора, какъвто беше случаят с много от последните кабинети. Конкретен пример - до преди 3 г. последователно получавахме целеви средства за ремонт на довеждащите водопроводи, а през последните 3 г. получиха от едно от служебните правителства едва 50% от средствата за ремонт само на един участък. И това е всичко. Друг голям проблем беше в пика на енергийната криза - липсата на каквато и да е подкрепа за общините. Знаете, че Севлиево е изцяло газифициран, в това число и обществените сгради - училища, детски градини, болници и др. Цената на газа беше 5 пъти по-висока, а на електроенергията - 6 пъти за по-малко от година. Ние трябваше да разплащаме 5-6 пъти повече средства, без да сме вдигали данъците. Успяхме да се справим, благодарение на гъвкавата си финансова политика, чрез съкращаване на много други разходи. Да припомним - всичко това се случваше без приет Държавен бюджет и без каквато и да било целева помощ от държавата, каквато получиха много сектори, но не и общините. 

Вие имахте не за първи път пълна подкрепа от Общинския съвет, който по закон има контролни функции върху изпълнителната власт. Погледнато отстрани Общинският съвет Ви осигуряваше комфорт през последните четири години. Може ли да се каже, че това е било за сметка на гражданите по някакъв начин?

Не, не е било за сметка на гражданите, тъй като всички групи в Общинския съвет представляват гражданите. Гражданите са в постоянна комуникация с общинските съветници и с общинската администрация. Това, което не се вижда отстрани са споровете преди заседанията на Общинския съвет - това именно е същинската работа и ако тя е свършена, ако са взети под внимание всички аргументи “за„ и “против“ дадено решение, значи е намерен най-добрият вариант, отвън може и да изглежда като комфорт, но повярвай ми - не е. Зад това стои много работа на много хора.

Как осъществявахте комуникация с гражданите. И има ли напрежение между местната власт и гражданите. Давам конкретен пример – продажбата на парцел в ж.к. „Митко Палаузов“, срещу чиято продажба имаше гражданска подписка, но Общината все пак го продаде. 

Гражданите са в постоянна комуникация с общинската администрация по всички възможни канали - някои идват в общината и разговарят лично, други ползват социалните мрежи и имейли, трети телефони. Няма ден, в който лично да не съм комуникирал поне с 20 човека по различен повод. В администрацията идват подписки с молби за разрешаване на различни казуси, но в конкретния случай с парцела в ж.к. “Митко Палаузов” - хората бяха употребени с политически цели, тъй като съгласно градоустройствения план този парцел от самото си обособяване е отреден за жилищно строителство и всички в квартала го знаят.

Над 2.5 млн. лв. от продажба на общинска собственост са влезли в бюджета. Една от критиките срещу вас от очевидно много тихата опозиция в Общинския съвет е точно за разпродаването на общински имоти и то не само през този мандат. Защо се продава толкова много общинска собственост? 

Защото иначе носи загуби, руши се и се обезценява, за което бихте могли да ни обвините в безстопанственост. Теорията на счупения прозорец гласи, че ако в един добър квартал се счупи дори един прозорец, той трябва да се поправи веднага, иначе води след себе си рухването на целия квартал и води до увеличаване на криминалните прояви. Просто не искаме да има счупени прозорци. По-добре една сграда да се стопанисва, да се инвестира в нея, да се разкриват нови работни места, отколкото да стои като собственост, от която не произтича нищо добро. Да не забравяме и последните 2-3 години политическа криза, за които споменах по-горе и които ни лишиха от възможността да ремонтираме счупените прозорци. Зад всяко искане за продажба на имот стои инвестиционно предложение. С това, че кметът внася исканията в Общинския съвет, той само изпълнява желанието на гражданите да придобият определен имот и най-хубавото на Севлиево е това, че продължава да има голям инвеститорски интерес към различни имоти. Това е разликата в работата от последните години на Общинския съвет и Община Севлиево, спрямо годините преди 2011 г., когато много инвестиционни предложения от граждани и фирми не срещаха подкрепа. 

Според проучване на Института за пазарна икономика 16% от работещите в Севлиево са трудови мигранти от други общини. Работодатели от години трудно намират работна ръка. Как местната власт може да влияе на трудовия пазар, за да осигури спокойствие на бизнеса?

От въпроса Ви личи, че с работата си досега вече сме създали необходимите административни условия и инвестиционен климат, за да могат фирмите да работят спокойно на територията на Община Севлиево. Това на свой ред води до по-добри условия на труд - заплати, работна среда и др. и до повишаване на качеството на живот на гражданите. Вече имаме много добра болница, добра училищна база, достатъчно и добри детски градини, спортни клубове и школи по изкуствата, финансирани от Общината, богат културен живот, условия за масов спорт и туризъм, като цяло - спокойствие, сравнително висок стандарт на живот, много над средното за страната. Всичко това, в комбинация с възможностите за дългосрочна работа и планиране, привлича семейства с деца и процесът е необратим, надявам се. В Севлиево всеки инвеститорски интерес, без значение дали някой си преустройва гаража или иска да разкрие голяма фирма с много работни места, получава пълна подкрепа от страна на общинската администрация и Общински съвет максимално бързо. Огромният брой преписки в администрацията, в дирекция ТСУ, го показва и доказва, че градът е жив и продължава да се развива. Фактът, че в последните години голяма част от фирмите продължават да разширяват производствата и да инвестират в модернизация, показва, че те се чувстват добре в Севлиево. Ниските данъци, които успяхме да запазим, въпреки кризите, добрата локация и необходимата инфраструктура са основни. 

Едни и същи фирми печелят големите инфраструктурни проекти в общината. Има ли скрити договорки? 

Това не е вярно. Проектите се изпълняват след възлагане по Закона за обществените поръчки в открити процедури, които са публични, общодостъпни и дават възможност на всеки заинтересован да участва. 

Как се осъществява контрол върху поддържането на зелената градска система и защо се изсичат толкова много дървета?

Изсичат се опасни дървета или такива, които няма как да бъдат пощадени при инфраструктурните промени, но за всяко отсечено дърво, Община Севлиево е засадила много повече нови дървета. Засаждаме и видове, които са подходящи за градска среда и с времето няма да причиняват щети на инфраструктурата. Примерът с многобройните липи, засадени през миналия век, показва недалновиден избор на растителен вид, който след години причинява огромни щети на обществени, частни сгради и градска инфраструктура. По-голямата част от отсечените дървета са опасни и това е станало по сигнал на гражданите, след преценка на експерти. Аз самият обичам природата и всяка свободна минута прекарвам в гората, така че политиката ни в това отношение е максимално щадяща. В последните години сме засадили хиляди дръвчета. И това ще продължи. 

Имате ли обяснение защо гражданите на Севлиево не са активни в публичните обществени обсъждания и може ли Общината да повлияе върху това?

О, повярвайте, хората в общината са доста активни и при всеки проблем търсят начин за неговото решаване, а не чакат да организираме обществено обсъждане. Ако някой иска нещо да пита или да предложи - намира начин да се срещне с мен, с общински съветник или със служител в администрацията, за да ни постави конкретния въпрос. Бихме могли да активизираме в бъдеще този диалог с гражданите, за да усеща всеки своя принос в управлението на града. На последното обществено обсъждане на бюджета за следващата година имаше не малко граждани, които направиха предложения и по-голямата част от тях залегнаха в бюджета. 

Смятате ли, че градът е мръсен и защо има толкова много боклук край контейнерите? 

Осигурени са достатъчно съдове - както за разделно събиране, така и за биологични отпадъци, издали сме указания за безплатно изхвърляне на строителни и едро габаритни отпадъци, които трябва да бъдат транспортирани до общинското депо. Разпространили сме телефони, на които хората да заявяват нужда от допълнителни контейнери, сложихме чисто нови с огромна вместимост. Контейнери има, почистват се 3 пъти седмично, но много хора просто не си слагат боклука в контейнерите, за съжаление. 

Ще има ли отново чешма на Търговската улица, след като беше премахната заради новоизградения паметник на ген. Никола Генев?

Тя вече е монтирана.

Кога ще бъде готов обновеният парк „Черничките“?

До края на октомври ще приключат дейностите от първия етап на облагородяването на парк “Черничките”. Тъй като нямаме осигурени всички средства за изпълнение на целия проект, част от дейностите ще бъдат заложени в бюджета за 2024 г. 

Защо не се полива растителността в парк „Казармите“, която видимо изсъхва? Кое наложи премахването на водните площи в парка?

Премахването на водните елементи в парк “Казармите” стана по искане на граждани с цел безопасност за децата, които играят там. Дърветата се поливат, но не и тревата, тъй като пространството е огромно и не навсякъде има изградена поливна система. 

Наистина ли не можеше да се запазят шадраваните пред Дома на културата?

Не, защото това съоръжение беше компроментирано до степен, че инвестицията щеше да е укорима. Светът се променя и ние - с него. Сега там ще се обособи ново културно пространство, което се надявам да бъде изключително посещавано, особено от най-малките, които имат нужда от регулярни тематични прояви. 

Уличните ремонти – защо се бавят и смятате ли, че има проблем с качеството им?

Комплексни са причините. Факт е, че по някои от проектите се получи забавяне като причините са различни - от метеорологични, установена грешка в проектирането, което е наложило препроектиране на някои участъци и в част от случаите се дължи на забавяне в доставките, заради кризите. Изграждането на новата велоалея са забави повече от година, заради съдебни дела на собствениците на отчуждени имоти. 

Стабилна ли е общинската болница? 

Това е едно от най-добрите неща, които сме направили през годините. Запазването на болницата беше една от личните ми каузи и съм спокоен, че намерих съмишленици, с които не просто да успеем да я опазим от закриване и да я закрепим, а да я ремонтираме и преоборудваме изцяло, за да гони днес нивото на областните и университетските болници. Стабилна е, вече инвестира в подобренията свои средства, разкрива програми за набиране на персонал и е пример, който Министерството на здравеопазването дава, когато стане дума за добре работеща общинска болница. Това беше важно, защото има пряко влияние върху качеството на живот на жителите на общината, а от там и върху бизнес-климата в региона и ред други процеси. Стана, благодарение на обединените усилия на ръководството на болницата, Общинския съвет, общинската администрация и представителите на бизнеса в града, особено на “Идеал Стандарт - Видима” и “Хамбeргер”. 

Междуселските пътища са в окаяно състояние. Има ли визия местното общинско ръководство за това?

Не всички пътища са в окаяно състояние. Пътищата в най-лошо състояние (към Крамолин и към Дряново) са държавни и ги поддържа АПИ - Община Севлиево няма право да ги ремонтира. От общинските в най-лошо състояние е Добромирка - Младен, който е предвиден за 2024 г. През последните години поетапно сме извършвали частични и основни ремонти на не малка част от общинските пътища. Общината има над 300 км. пътна мрежа, поддръжката на която изисква много средства. Но състоянието на общинските пътища в Севлиево е много по-добро от това на много други пътища в страната. 

 
 
 
 
Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!