Търсене

Заедно - около това се върти животът на Невелина Цочева-Йовчева

Заедно - около това се върти животът на Невелина Цочева-Йовчева

Невелина Цочева - Йовчева, снимка: личен архив

Невелина е млада жена, на която май е трудно да преброя колко дини носи под една мишница. Всъщност засега са три, но след като се запознахме, не съм сигурна с реализирането на още колко идеи ще се нагърби. При това е майка на две малки деца и учи магистратура, което прибавя към претоварения й с ангажименти делник. Не за заетостта на Невелина обаче ще стане дума в разговора ни, а за това как й се иска всичко, което прави, да стигне до повече хора, защото, както сама сподели „най-хубавите ми идеи се раждат, когато хората сами ме намерят“.

В случая „Севлиево онлайн“ влиза в ролята на посредник, защото след срещата ми с нея разбрах, че не са изчезнали хората, които могат да те накарат да се усмихваш, когато се сетиш за тях.

За да ви запозная с Невелина, ще започна от една сутрин, когато тя се събудила и осъзнала, че първата крачка е направена, семейството вече разполагало с 16 спининг колелета в гаража. Купуването им било първата стъпка към реализацията на една нейна мечта, но в момента, в който осъзнала какво има, се уплашила. Ами ако не успее? Е, естествено че страховете й не са продължили дълго, защото тя определено не е човек, който лесно се плаши. Как продължава историята с колелетата?

Всичко стана случайно или пък не съвсем. Животът ме срещна първо онлайн, а в последствие и на живо с Емилия Белчева, създателката на Semma spinning (функционална изправителна гимнастика, изпълнена на Spinning колело в съчетание с различни методики за дишане, б.ред.). Най-напред не обърнах особено внимание докато не ми я препоръча особено близък до мен човек и започнах все повече да чета за това което прави, започнахме да си пишем и да се чуваме, в последствие стигнах и до курса й за инструктори. И реших да го изкарам.

Курсът буквално преобърна всичко и реших да се опитам да организирам тренировки в някой фитнес за малък брой жени, но не ме пускаше това, че трябва да има място за децата. В това търсене и чудене как да се случат нещата, се събудих една сутрин със спининг колелета в гаража. Нещата просто се случваха. Всъщност тази сутрин осъзнах, че идеята ми започва да се изпълнява. Намерихме помещението, което ме устройваше – две зали с връзка помежду им – в едната майките тренират, в другата децата играят. Първите тренировки по Semma spinning в Севлиево започнахме в средата на октомври миналата година. 

Какво представлява Semma spinning?

Казано накратко, става дума за тренировки на спининг колело. Емилия Белчева променя спининга като качва изправителната гимнастика на колело. С тези тренировки, в комбинация с упражнения, позиция на тялото и дишане, изправяме и възстановяваме цялата стойка.

Само за хора с проблеми ли е?

Не, за всеки. Всички под една или друга форма имаме изкривявания. По време на тренировките тялото се насища с кислород, тъй като дишането е от изключителна важност. Най-често повтаряната ми реплика на тренировка е „Дишай!“. Изправяме и възстановяваме естествената позиция на тялото.  

Това, че се тренира със спининг колело не натоварва ли само долната част на тялото, или поне предимно долната част.

Не, защото има конкретни позиции на тялото. Да, в началото е нормално да се усеща натоварване повече в долната част. Няма как сядайки на колелото да нагласим отведнъж цялата стойка. Започваме да нагласяме от глезен, коляно, таз и нагоре, докато сигнем до движенията на колело горе. Освен това има упражнения, които не са на колелото.

Колко жени могат едновременно да тренират?

Общо 12, заедно с мен.

Има ли възраст, при която тези тренировки са противопоказни?

Изображение - 3109 Не, има единствено изискване за височина на трениращия, но то е заради възможностите на колелетата. Имаме момиченца на по 12,13 години, и жени на по 50 и 60 г. Усещането дали тази тренировка е твоята или не, е лично. Спортът е много разнообразен и не всяко нещо доставя еднакво удовлолствие на всеки, така че който иска да се занимава със спорт, може да избира. За мен лично това е моят начин начин да включа повече движение в ежедневието си, но да направя същото и за други. Още повече, че това е моят начин да се грижа за моето тяло, за телата на другите, и всичко това в присъствието на децата, т.е. ние не крадем от времето си за децата, за да тренираме, тъй като те са до нас по време на тренировките и се забавляват. Така аз си си имам дозата психическо разтоварване в ежедневието, без да съм притеснена, че семейството ми е ощетено.

Това вече е интересната част. Разкажи повече за това съчетание – трениращи майки и доволни деца.

Аз много държах, когато се захвана с нещо, то да не е за сметка на семейството и децата ми. Винаги съм търсила нещата да се случват заедно с децата. Всъщност идеята, тя все още се визуализира и оформя, докато оживее напълно, е в едната зала да се провеждат тренировките, в другата децата се забавляват. Така се роди „Детската стая“. Нейната история още е кратка. Както казах исках нещо малко за децата, но когато със съпруга ми решихме да наемем цялото помещение на ул. „Никола Петков“ 72, се оказа, че стаята за децата е със същия размер като залата за тренировки. Всъщност помещението е едно, разделено с врата. Всъщност май точно това очаквах, за да се впусна в изпълнението на всичко, което ми се въртеше от известно време в главата, защото то имаше едно условие - да има място за децата.

А нялколко месеца по-късно Детската стая май заживява самостоетелен живот?

Изображение - 3110 Започвайки тренировките, започнах да уча психология в магистърска програма. Оказа се, че времето не ми достига, за да използвам пълноценно Детската стая, а тя предлага големи възможности. Така се роди идеята да отдавам помещението за детски рождени дни, а в последствие и да има почасово ползване в почивните дни. Място, където родителите да могат спокойно да оставят децата за няколко часа и да свършат нещо друго. После реших да правя тематични партита. И това всъщност е най-забавната част на Детската стая – организирането на тематични партита, по време на които децата истински се забавляват. А покрай тези партита се престраших и започвам да организирам и други събития за деца и родители под формата на работилнички и тематични срещи. Те са ориентирани най-вече към емоциите и емоционалната интелигентност. Начин децата ни и ние самите да сме по-наясно с емоциите си, да се научим да ги разпознаваме и контролираме. 

Този месец например ще имаме няколко събития – на 26 февруари родители и деца ще играем заедно с пластилин и ще си говорим.

На 29 февруари партито е „Емпатична творческа работилница – Баба Марта“ и на него освен, че ще говорим за емоциите, ще правим заедно мартеници. А на 1 март партито определено е посветено на Баба Марта, която лично ще ни гостува в Детската стая.

Мислила ли си за име на Детската стая?

Във всичко, което правя, повтарям „заедно“. Държа родители и деца да са заедно, да сме заедно хора с близки идеи и разбирания,  да сме заедно семейството и май това е най-добрата идея – „Идея родители - заедно“ е вариант на име, за който от дълго време мисля. Той всъщност обединява тренировките, детската стая за забавление на децата, докато майките тренират, и клуба за детски рождени дни. Защото всичко, което правим, го правим заедно.

Колко родители възприемат идеите ти?

Все повече.

От самото начало?

Изображение - 3111 Всъщност не. Започвайки всичко това, аз осъзнах, че започвам да си създавам среда. Търсех хора, които са повече към моите разбирания, идеи, гледна точка. Имаше период, в който много се бях изолирала. Имах чувството, че нямам своя среда, че никой не ме разбира. Сама се определях като различна, но вече виждам, че не съм сама. Хората сами ме намират. С толкова хора се запознах, с които имаме общи интереси и разбирания и се чувствам все по-уверена, че това е посоката. Защото наистина в началото се сблъсквах с доста негативни настроения, казваха ми, че това, с което се захващам няма бъдеще в Севлиево. Но аз вярвам, че нещата ще се случат, затова съм много благодарна на съпруга ми и на брат ми за подкрепата и това, че повярваха в мен. Благодарна съм и на най-близките до мен хората, които изключително много ме подкрепят и ми помагат.

Имаше ли страхове?

О, да. Онази сутрин, в която се събудих с 16 колетета, такъв страх ме обзе. Започнах да си задавам въпроси – ще се справя ли, мога ли. Преди първата тренировка изпаднах в нервен срив. Десетки „ако“ се въртяха в главата ми – ако се изложа, ако не ме харесат, ако не се справя...

Какво стана?

Беше супер зареждащо. Вярвам, че и за момичетата също, защото тези от първите тренировки продължават да идват.

Всъщност ние с теб се познаваме задочно от една кампания „Революция в храненето“. На два пъти „Севлиево онлайн“ подкрепи инициативата с публикации, за да стигне идеята до повече хора.

Честно да си призная повечето хора, с които днес общувам ме познават оттам. И си давам сметка, че още тогава аз съм започнала да правя нещото, което сега се случва, но без да го осъзнавам. За мен храненето е изключително важно и аз ще продължавам да работя в тази сфера. След първата работилничка за хранене се сформира фондация „За храната“, от която съм част. И ако ме питаш, да, пак ще има работилнички за приготвяне на здравословна храна от децата, няма да се откажа от идеята. Още повече, че вече имам много съмишленици по темата и подкрепа такива работилнички да се случват по-често.

Колко натоварено е ежедневието ти?

Доста като време, на моменти психическата умора ми идва в повече. Тренировките са това, което отнема от натоварването и ми помагат изключително много да разпусна и презаредя. На моменти се чувствам сякаш се движа по ръба, но вярвам, че малко по малко ще вляза в един ритъм и всичко ще си дойде на мястото.  Истината е, че всичко, което правя, ме зарежда.

Ангажираността зарежда?

Не, това, с което се занимавам. Защото аз може да съм ангажирана с пране, но това не ме зарежда. Зарежда ме общуването с хора, с които мислим еднакво, зарежда ме това, че каквото и да правя, децата са с мен. Знаете ли, преди тренировка ние отиваме с двете ми деца по-рано в залата и това си е нашето време, докато започнат да идват момичетата. Това ме зарежда. Зареждат ме отпочиналите лица на жените в залата. Зареждат ме усмивките им, усмивките на децата, това, че не искат да си тръгват, че са щастливи и доволни. Определено мога да кажа, че съм късметлийка да правя всичко това и наистина нямам от какво да се оплаквам.

интервю на Емилия Димитрова

По-долу можете да видите програмата на "Идея - родители заедно" до 1 март 2020 г. 

Повече за тренировките по Semma spining и записвания - тук.

Още за "Идея - родители заедно" - вижте тук.  

За Клуба за детски рождени дни, научете оттук.  

Изображение - 3112

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!