Да ръководиш болница на ръба на фалит се оказва доходно
Д-р Пламен Цеков (вляво) пред пред общински служители, съветници и шепа лекари, по време на честването 140 г. общинска болница

Управителят на съществуващата на ръба на фалита общинска болница в Севлиево д-р Пламен Цеков получава основната заплата от  5700 лв. Размерът й не е постоянна величина и варира всеки месец, според средната заплата в заведението. Междувременно д-р Цеков е управител на още две дружества, член на Борда на директорите на едно акционерно дружество и собственик на лекарска практика от извънболничната помощ. При тази ангажираност е странно как намира време да ръководи севлиевската болница. 

Съгласно договора за управление, сключен между д-р Цеков и кмета на Севлиево Иван Иванов, заплатата на управителя на общинската МБАЛ е 380% от средната брутна заплата в дружеството за всеки месец. Данните са предоставени на „Севлиево онлайн“ по реда на Закона за достъп до обществена информация в отговор на заявления, подадени едновременно до Община Севлиево и МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

На заявлението, изпратено до Община Севлиево, бе предоставена информация само за начина на формиране на заплатата на управителя, но не и конкретна цифра. От този отговор се разбира, че възнаграждението на д-р Цеков е процент от средната заплата в дружеството за съответния месец. Според уточнение от общинската администрация средната брутна заплата се изчислява като отношение от реално изплатените брутни трудови възнаграждения, без да се включват обезщетенията, изплащани при прекратяване на трудов договор и като се изключат плащанията по граждански договори, а от състава на дружеството се извадят жените по майчинство.

Справката

Отговорите от МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ предоставят конкретна информация, въпреки че преди да ги получа, бях помолена да уточня целта на исканата справка.   

„Средното месечно възнаграждение в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ варира всеки месец и е около 1500 лв.“, пише в отговора оттам. За месец май средната брутна заплата в болницата е била 1456 лв. За същия месец средната брутна заплата на сестрите в заведението е 1300 лв. Оттук сметката колко получава брутно управителят е проста – 5700 лв., ако средната заплата е 1500 лв. За месец май заплатата му е била 5532 лв. За останалите месеци „Севлиево онлайн“ няма данни, но справката е поискана с ново заявление по Закона за достъп до информация от Община Севлиево, срокът за отговор тече.

Разминаване в датите

Договорът за управление на д-р Пламен Цеков е сключен на 5 май 2015 г. В решението на общинския съвет, с което д-р Цеков се избира за управител, поше, че назначението е „считано от 11 май 2015 г.“ действително ли кметът на Севлиево е сключил договор за управление преди общинският съвет да го упълномощи? Това не е единственото, което събужда любопитство.

Решението на общинския съвет за избора на д-р Цеков е от 11 май 2015 г. 

Договорът за управление на д-р Цеков е сключен седмица преди общинският съвет да одобри назначението, продължителността му е 90 дни, скрийншот: "Севлиево онлайн" 

Избор до конкурс

В раздел II „Срок и действие на договора“ е записано: „Този договор се сключва между възложителя и управителя до избиране на управител след конкурс, но не повече от 90 дни от влизане в сила на договора, съгласно параграф 1 а от Наредба 9 от 2000 г. на Министерството на здравеопазването". Въпросният член от наредбата урежда назначаването на управител при предсрочно прекратяване пълномощията на предишния, както е в случая – д-р Цеков бе назначен на мястото на подалия оставка д-р Младен Пенчев.

Ясно е, че 90 дни отдавна са изтегли. Оттогава са обявени три конкурса за управител на болницата. На нито един от тях д-р Цеков не се кандидатира. Вероятно да бъде едновременно временен и безсрочен управител е добра комбинация. Ако приемем, че д-р Цеков има лични причини, разбирай интереси от ситуацията, чии интереси в случая обслужва Община Севлиево?

Всъщност точно по време на безсрочното си временно управление д-р Цеков извърши кардинални промени в заведението, всичките с цел оцеляване на ръба и на всяка цена. Отделен въпрос е, че някои от тях бръкнаха надълбоко в джоба на данъкоплатците, за други още се търси логика. 

С мисъл за бъдещето

Липса на далновидност или далновидност в повече е преминаването на болницата на отопление с пелети в един сто процента газифизиран град, какъвто е Севлиево. За новия вид отопление болницата купи нов котел, за чийто монтаж, според източници на „Севлиево онлайн“, се е наложило събаряне на стени в котелното помещение. Дали сред тях е имало носещи, няма как да знаем, въпреки че източниците ни твърдят точно това. 

Според д-р Цеков ефекта от промяна във вида на отопление е икономии. Икономии от какво обаче, след като пациенти твърдят, че през зимата температурата от втори етаж нагоре е около десетина градуса. Ако се оплачели, че е студено, от персонала ги съветвали да си носят отоплителни уреди от вкъщи. Твърде икономично, няма що.

Според неофициална информация, д-р Цеков има личен интерес от доставката на пелети, които идвали в Севлиево от Лом, откъдето е и той. А доставките извършвала фирма на негов роднина. В публично достъпни документи не бе открито потвърждение на това.  

Спасение от кредиторите

По време на управлението на д-р Цеков болницата се раздели и със собствеността си (на хартия, б.ред.). По негово искане общинският съвет отписа от капитала на дружеството сгради, автомобили и апаратура. Официалната причина бе, че когато имуществото е общинско, се отварят възможности за европейско финансиране. Премълчаната причина бе, че болницата е потънала в дългове и е въпрос на време кредиторите да сложат ръка на имуществото. А като няма собственост, няма какво да ти вземат.

Данъкоплатците станаха спонсори

Над 3 млн. лв. са отпуснати за стабилизиране на общинската болница в Севлиево през последните пет години. През септември 2013 г. Община Севлиево изтегли 1.6 млн. лв., които прехвърли на заведението, за да помогне при разчистването на натрупани неразплатени задължения. По това време имаше дългове към НАП, но и неизплатени заплати на лекари и сестри за месеци назад. Срокът на този кредит е 10 години и той все още се изплаща. Решението за него бе взето в пълно мнозинство, след като съветниците тогава се обединиха около становището, че на болницата трябва да се помага. 

Още 600 хил. лв. банков заем бе разрешен на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ през декември 2015 г. С парите д-р Цеков обясни, че ще разплати стари дългове, за да спаси сметките на дружеството от запориране, но и ще даде спокойствие на екипа в следващите месеци. Плюс този заем д-р Цеков каза, че ще опита да продаде земи на болницата, от които очаква най-много 250 000 лв. И за това получи подкрепа в ОбС.

През октомври 2018 г., половин година, след като д-р Пламен Цеков заяви пред общинския съвет, че просрочените задължения на болницата намаляват, “за част от тях е постигнато разсрочване, за други е намерен компромисен вариант“, той поиска съветниците да одобрят нов кредит за заведението от 1 млн. лв. В молбата, която внесе пред общинския съвет, пишеше, че болницата може сама да обслужва кредита, но „поради факта, че не притежава собствени активи, които да послужат за обезпечение, Община Севлиево да прецени под каква форма може да стане гарант на искания кредит". И този кредит бе одобрен.

Междувременно стана ясно, че през тази година се навършват 140 г. от създаването на болницата в Севлиево, а община Севлиево бе домакин на първата от обещаните поредица изяви за честването. Почти е сигурно, че коктейлът след официалната част, на който лекарите и сестрите се брояха на пръстите на едната ръка, също е платен от севлиевските данъкоплатци.  

Твърде много ангажименти

Общинската болница в Севлиево не е единственото дружество, на което д-р Пламен Цеков е управител. Справка в системата Дакси сочи, че той е едноличен собственик на капитала и управител на „Пагоса-Комерс“ ЕООД – дружество за коснсултантски услуги в сферата на здравеопазването, високо и ниско строителство, довършителни строителни работи и др., регистрирано в Лом.

От 20 януари 2016 г., около половин година, след като поема болницата в Севлиево, д-р Цеков е вписан като управител на медицински център „Надежда 1“ в София. Член е и на Борда на директорите на „Колос-1“ – акционерно дружество със специална инвестиционна цел, което има капитал от 1.6 млн. лв., по данни от Търговския регистър. Извън това д-р Цеков има собствена лекарска практика, регистрирана в Лом.

При тази ангажираност, наистина е странно откъде намира време да управлява пълноценно севлиевската общинска болница. 

автор: Емилия Димитрова  

 

Записват за прегледи при д-р Бонка Попова за януари
Здраве
Грипът се разраства, разпуснаха учениците на ПМГ в Габрово
Здраве
Д-р Димитров - специалист УНГ, преглежда на 7 януари 2020 г.
Здраве
Д-р Диков - онкорентгенолог-мамолог, преглежда на 13 декември 2019 г.
Здраве
Д-р Димитър Диков - преглежда на 24 януари в Севлиево
Здраве
Грипна епидемия в две общини от днес, други две са пред епидемия
Здраве
„Идеал Стандарт – Видима“: Севлиево „да бие габровци по бебета“
Здраве
Близки на 36-годишна жена са дали съгласие за трансплантация на органите й
Здраве
Д-р Явор Малинов работи в Севлиево на 17 януари 2020 г.
Здраве
Едва 2% от севлиевци са сменили личния си лекар през декември
Здраве
Д-р Сиромахова - специалист очни болести, ще работи в "Медицински център-1"
Здраве
Ваксината срещу варицела става препоръчителна от тази година
Здраве
Ако се наложи: неотложна помощ в "Медицински център-1"
Здраве
Записват за прегледи при д-р Пейо Мишев за 24 януари 2020 г.
Здраве
Общинската болница ще връща 120 хил. лв., получени без основание
Здраве
Д-р Явор Малинов работи в Севлиево на 14 февруари 2020 г.
Здраве