Търсене

Два месеца преди края на мандата Димитър Тонев напуска групата на "Граждани за Севлиево" в Общинския съвет

Емилия Димитрова
Два месеца преди края на мандата Димитър Тонев напуска групата на

Димитър Тонев

Два месеца преди местните избори третата по големина група в Общинския съвет - "Граждани за Севлиево" намалява с още един член. Димитър Тонев е подал заявление за напускане на групата, научи "Севлиево онлайн".

Тонев е вторият, който си тръгва от групата, след като през 2021 г. Владимир Тодоров също напусна. Напускането му съвпадна с напускане на сдружението на голяма част от членовете му, обединени около Светла Георгиева и създаването на нова организация с името "Гражданско сдружение за Севлиево". Учреденото от покойния Боян Ботев "Граждани за Севлиево" продължи съществуването си под председателството на Владимир Тодоров, който продължи да е част от Общинския съвет на Севлиево, но като независим общински съветник. 

Владимир Тодоров се оказа общинският съветник от Севлиево, който  бе учредител на партията на Васил Божков "Българското лято" - повече за това - тук 

Също като независим ще продължи да работи Димитър Тонев, научи "Севлиево онлайн". Решението за оттеглянето си той обяснява с несъгласие с регионалната политика, която групата води. Според информация на "Севлиево онлайн" в заявлението си за напускане на групата той е посочил, че идеите, заради които е станал общински съветник, не се отстояват, а процесите, които се следват, не са тези, в които е вярвал.  

Преди време Димитър Тонев напусна и "Гражданско сдружение за Севлиево", а информация за това беше обявена единствено в личния му профил във Фейсбук. 

От четирима общински съветници в началото на мандата, в края му групата, избрана от коалиция "Ние, гражданите", остава наполовина - със Светла Георгиева и Галин Ганчев. 

Димитър Тонев влезе в Общинския съвет на мястото на Боян Ботев, на който в края на май 2020 г. бяха прекратени пълномощията заради неспазване на задължителни срокове в Закона за местно самоуправление и местна администрация и възникнали в резултат на това несъвместимост и конфликт на интереси.

Става въпрос за измененията в Закона за предотвратяване конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество, съгласно който в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати новоизбраните общински съветници са длъжни да обявяват наличието на конфликт на интереси. Ботев, който беше наемател на общинско помещение (кафенето на Спортната зала) не беше го сторил, което доведе до наличие на конфликт и Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията му. 

Всъщност на много места в страната общински съветници решиха, че едномесечния срок за обявяване конфликт на интереси започва да тече от датата на полагане на клетва и много бяха пропуснали срока за обявяване на обстоятелствата, изисквани от закона.

ОИК прекрати пълномощията на Трифон Трифонов от ГЕРБ - тук

Същото бе направил и Трифонов Трифонов от групата на ГЕРБ, срещу когото пък сигнал подаде Боян Ботев.  В регистъра на декларациите на новите общински съветници за наличие на несъвместимост, Трифонов беше декларирал, че няма такава, а по това време той имаше действаш договор за наем с общинското търговско дружество "Общински пазари". За кратко време обаче той прехвърли собствеността на дружеството си на жена си и в рамките на законовите срокове се оказа, че не той, а жена му има договор с "Общински пазари". Междувременно Общинската избирателна комисия прекрати и неговите пълномощия, но той обжалва това решение пред съда, който се произнесе в негова полза. От Общинската комисия пък отказаха да обжалват съдебното решение и така Трифонов е на път да изкара пълния си мандат.  

Като част от групата на "Граждани за Севлиево" Димитър Тонев може да бъде определен като най-активният общински съветник. Той има отправени единайсет питания към кмета и не са редки случаите, когато взима думата по обсъждани в пленарна зала въпроси и предложения за решения. Последното е общо-взето прецедент през този управленски мандат. 

Кои са най-активните общински съветници през мандата и защо в пленарна зала съветниците мълчат - Здравка Лалева обяснява тук

 

 

Коментари (0)
Подредба: Сортирай
Все още няма коментари
Коментирай:
Изпрати
* Коментарите се одобряват от администратора на сайта преди да бъдат публикувани!
Избори за членове на Европейски парламент и за Народно събрание на 9 юни 2024 г.